Üreme çağındaki kadınların yaklaşık %6-8’inde görülmektedir. Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte hipofizden salgılanan ve overlerin normal çalışmasını sağlayan gonodotropinlerin salınmasındaki dengesizlik, insülin direnci ve kronik inflamasyon suçlanmaktadır.
Polikistik Over Sendromunun Belirtileri nelerdir ?
- Adet düzensizliği, adetlerde gecikme (sıklıkla 2-3 ayda bir adet görme, ya da bir yılda 9 ‘dan az adet görme)
- Yüzde ve vücutta kıllanma artışı şeklinde kendini gösteren erkek tipi kıllanma (hirsutizm).
- Ciltte yağlanma
- Sivilcelenme (akne).
- Erkek tipi saç sökülmesi (alopesi).
- Ses kalınlaşması.
- Kilo alma ya da kilo vermede zorluk.
- İnfertilite (kısırlık).
Polikistik Over Sendromunun Tanısı nasıl koyulur ?
- Aşağıdaki 3 kriterlerin en az ikisinin varlığında Polikistik over tanısı koyulur.
- Yumurtlama azlığı (oligomenore ) ya da hiç olmaması (amenore)
- Ultrasonda yumurtalıkta polikistik over görüntüsünün saptanması
- Klinik veya laboratuvar bulgusu olarak hiperandrojenizm saptanması (hirsutizm , alopesi , akne veya kanda testesteron seviyelerinde artış)
Polikistik over sendromunun tedavisi nasıl yapılır ?
Polikistik Over Sendromu tedavisinde bilinmesi gereken en önemli nokta; mevcut tıp bilgileri ışığında PCOS’u kökünden çözüp atan bir tedavi henüz geliştirilememiş olmasıdır.
1. Basamak tedavide;
Hastaların yaşam tarzlarını değiştirmeleri çok önemlidir. Etiyolosijinde insülin direnci ve kronik inflamasyonun suçlanması nedeniyle hayat tarzında yapılacak kalıcı değişiklikler PCOS semptomlarını azaltmada ve yumurtalıkların tekrar çalışmaya başlamasında etkili olmaktadır.
- Kilo vermek (mevcut kilolarının en az %10’unu vermeleri)
- Düzenli spor yapmak (en az haftada 3 gün 30-45 dk yürüyüş, yüzme)
- Karbonhidrattan ve glutenden fakir beslenme, protein ağırlıklı ve sebze - meyve ağırlıklı beslenme
- Düzenli uyku (7-8 saat)
- Stresten uzak durma.
2.Basamak tedavide;
Yeterli kiloya ulaşması, düzenli spor ve diyet yapmamısına rağmen şikayetlerinde değişiklik olmayan hasatalarda semptoma yönelik tedavi planlanır.
Adet düzensizliği ile gelen ve korunma isteyen hastalarda öncelikle tercihimiz doğum kontrol hapları olmaktadır.
Gebelik planlayan hastalarda yumurta geliştirici ve gerektiğinde yumurta çatlatmayı sağlayan ilaçlar tedaviye eklenir. Öncelikle Klomifen Sitrat ya da Aromataz İnhibitörleri ile yumurta gelişimi takip edilir. 3-4 siklus tedaviye rağmen gebelik elde edilemezse, tedaviye gonadotropinlerin kullanımı ile devam edilir ve sıklıkla tedaviye aşılama da eklenir. Bundan da yanıt alınamayan hastalarda en son basamakta İnvitro Fertilizasyon (tüp bebek tedavisi) uygulanır.
İnsülin direnci olan hastalarda insülin direncini azaltan metformin kullanılabilmektedir. Tedaviye Miyo-inositolün eklenmesi de insülin direncinin azaltılmasında etkili olabildiği yaılan çalışmalarda görülmüştür.
Kıllanma artışı ile gelen hastalarda antiandrojenik etkili doğum kontrol hapları ile birlikte lazer epilasyon uygulanmaktadır.
Report