Polikistik Over Sendromu (PCOS) henüz nedeni tam olarak ortaya konulamamış bir şekilde , yumurta gelişimini ve yumurta çatmamasını engellediği ya da düzensiz hale getirdiği için hamile kalma olasılığını düşürmektedir. Bu nedenle PCOS’lu kadınların hamile kalma ihtimali, normal kadınlara göre daha düşüktür.
Yumurta gelişimindeki ve yumurta çatlamasındaki aksaklıktan sıklıkla insülin direnci ve kronik enflamasyon suçlanmaktadır. Bu nedenle insülin direncinin düşürülmesi ile yumurta gelişiminin ve yumurtlamanın kendiliğinden oluşabildiği görülmüştür.
İnsülin direncini düşürmek için hemen ilaç başlamaktan ziyade öncelikle hayat tarzı değişikliği yapılması gerekmektedir. Hayat tarzındaki kalıcı değişiklikler ile yumurtalıkların çalışmaya başladığı ve hastaların kendiliğinden gebe kalabildikleri görülmektedir.
Bunun için;
- Kilo verin ( mevcut kilonuzun en az %10’unu vermeniz )
- Düzenli spor yapın (en az haftada 3 gün 30-45 dk tempolu yürüyüş, yüzme… gibi kardiyak aktiviteyi artırıcı sporlar )
- Karbonhidrattan fakir ( hamurişi , pilav , makarna ❌), protein ağırlıklı ve sebze - meyve ağırlıklı beslenin. Polikistik over sendromu temelinde kronik inflamasyon da sorumlu tutulduğu göz önüne alınırsa glutensiz beslenmenin de faydalı olabileceği düşünülmektedir. Hatta bu konuda bir diyetisyenden de destek alabilirsiniz.
- Paketli gıdaklardan uzak durun.
- Düzenli uyku uyuyun.( 7-8 saat )
- Stresten uzak durun
- Myo-inositol içeren vitamin desteğini doktorunuz ile görüşerek başlayabilirsiniz.
- Kilonuz fazlaysa beraberinde metformin gibi insülin direnci düşürücü ilaç doktor kontrolünde başlanabilir.
Bütün bu değişikliklere rağmen halen gebelik oluşamazsa;
- Yumurta geliştirici ve yumurtlamayı destekleyici tedaviler başlanır. Genellikle Klomifen sitrat, Aromataz inhibitörleri ( Letrozol …) ile tedaviye başlanabilir. Bunların kullanımı ile yumurta gelişimi takip edilir ve gerekli görülürse tedaviye yumurta çatlatıcı tedaviler de eklenebilir.
- Klomifen Sitrat ve ya Aromataz İnhibitörleri ile yapılan tedavinin 4-6 ay kullanılmasına rağmen gebelik oluşamazsa Gonadotropinlerin ( rekombinant FSH..) kullanılması ile tedaviye devam edilebilir. Sıklıkla bu tedaviye İntrauterin İnseminasyon ( aşılama ) da eklenmektedir.
Tedavi sırasında unutulmaması gereken en önemli nokta, tedavinin basamak basmak uygulanmasıdır. İlk tedavi sonrası gebelik oluşmazsa üzülmeyin, umudunuzu kaybetmeyin ve denemeye devam edin.
Tedavide son basmak ise genellikle İnvitro Fertilizasyon ( tüp bebek) tedavisidir. Günümüzde tüp bebek tedavilerinin gelişmesi ile yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır.
Report