• +90 542 400 97 00
  • Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
  • Pzt-Cuma 9:00-18:00
Evlilik Öncesi Cinsel Danışmanlık

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin

Cinselliğin tabu olduğu, konuşulmadığı, öğretilmediği ülkemizde maalesef ki gençler evlilik hayatlarına oradan buradan öğrendikleri üstünkörü bilgiler ile başlamak zorunda kalıyorlar.

Üzerine bir de kızlık zarının çok kanayacağı , patlayacağı , canının çok yanacağı , kilitlenip kalacakları ve ayrılabilmek için hastaneye gitmek zorunda kalacakları... gibi abartılı ilk gece hikayeleri eklendiğinde, korkunun egemen olduğu bir birliktelik onları bekliyor.

Erkeğin de cinsellikle ilgili bilgileri tam anlamıyla bildiği söylenemez çoğunlukla. Ya internetten ya da arkadaşlarından öğrendiği kadarıyla..

Korkular ve endişeler ile başlayan cinsel birliktelikler sonucunda kadında #vajinismus #disparoni #cinselisteksizlik ve erkekte ereksiyon problemleri ve erken boşalma problemleri ile karşı karşıya kalabiliyor çiftler.

Bütün bu sebepler nedeniyle sağlıklı bir cinsel hayatı öğrenebilmeniz ve evliliğe mutlu adım atmanız için mutlaka partneriniz ile birlikte bir cinsel terapistten EVLİLİK ÖNCESİ CİNSEL EĞİTİM alın.

Gelin bataklığı birlikte kurutalım. Alacağınız eğitim ile mutlu bir birlikteliğe adım atın‼️

Detaylı bilgi ve randevu için;

☎️0542 400 97 00

İletişim İçin Tıklayınız 


Ertesi Gün Hapı

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin

Korunmasız bir ilişki mi yaşadınız? İlişki sırasında kondom mu yırtıldı? Gebe kalmak istemiyorsunuz ve ne yapmanız gerektiğini bilmiyorsunuz?

Acil durumlarda korunma yöntemi olarak aklımıza ilk gelen ertesi gün haplarıdır.

Peki ertesi gün hapı nedir? Nasıl etki eder? Nasıl kullanılır ?

Ertesi gün hapları, içerdiği yüksek dozda PROGESTERON sayesinde yumurtlamayı engeller,
şayet yumurtlama olmuş ve sperm ile döllenmiş ise oluşan embriyonun rahim duvarına tutunmasını engelleyerek etki gösterir.

Korunmasız ilişki sonrasında 5 güne kadar kullanılabilse de , ne kadar erken sürede alınırsa etkinliği o kadar fazla olmaktadır. ilk 12 saatte etkinlik daha fazladır. (%98 civarında)

1 ayda birden fazla kez kullanılmamalıdır. Sürekli bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılmamalıdır. Yılda 1-2 den fazla kullanılmamalıdır.

Piyasada bulunan haplar ya tek doz ya da 12 saat arayla alınan 2 doz şeklinde olmaktadır. Kullanım kolaylığı açısından tek dozlar daha çok tercih edilmektedir. Tablet alındıktan sonra 3 saat içinde kusarsanız yeni bir tablet almanız gerekmektedir.

Kullanım sonrasında genelde beklenen zamanda adet görülmektedir. Ancak bazen öncesinde ve sonrasında görülebilmektedir.

Adetiniz beklediğiniz zamandan gecikti ise , kasıklarınızda ağrı varsa ya da farklı tarzda kanamanız varsa mutlaka doktora başvurun. Doktorunuz olası DIŞ GEBELİK yönünden sizi muayene edecektir.

Emziriyorsanız doktorunuza danışarak size uygun ilacı alın. Çünkü ilacın etken maddesine göre değişen sürelerde emzirme kesilmeli, süt sağılıp atılmalıdır.

Korunmasız ilişki sonrası gelişebilecek cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruyuculuğu yoktur.


BAKIRLI RAHİM İÇİ ARAÇ ( RİA , SPİRAL)

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin

Gebelikten korunmak için çiftlerin kullanım kolaylığı nedeniyle en çok tercih ettiği yöntemlerden biri Rahim İçi Araç (RİA) yani diğer adıyla SPİRAL’dir.

Rahim içine yerleştirilen, bakır içeren, küçük plastik bir çubuktur. Hormon içermez.

En sık kullanılan modeller :
  • T Cu 380 A
  • Multiload (250-375)
  • Nova T (200-380)


Nasıl etki eder?

Rahim içinde yabancı cisim etkisi yaparak ve bakırın etkisi ile spermisid (spermleri öldürücü) etki gösterir. İçerdikleri bakır inflamatuar etki yaparak bazı biyokimyasal değişikliklere yol açar ve döllenmiş yumurtanın uterusa yerleşmesini engeller. Yumurtalık fonksiyonları üzerine bakırın etkisi yoktur.

  • -%98 koruyuculuk oranına sahip olan bakırlı RİA, 10 yıl etkinliğe sahiptir.
  • -RİA rahim içine yerleştirildikten sonra başka bir yöntemle korunmaya ihtiyaç yoktur. Çıkarıldıktan sonra hemen gebelik oluşabilir.
  • -Herhangi bir ilaçla etkileşimi yoktur.


Kimler İçin Uygundur?

  • Uzun süre korunma isteği olan,
  • Ailesini tamamlamış ancak sterilizasyonu( tüplerin bağlanması) istemeyen kadınlar,
  • Yeni doğum yapmış emziren kadınlar(Doğumdan 40 gün sonra takılabilir) ve
  • Diğer korunma yöntemlerini kullanmakta zorluk çeken kadınlar için uygun bir yöntemdir.

Kimler İçin Uygun Değildir?

  • RİA takılmadan önce gebelik mutlaka ekarte edilmelidir. Gebe olanlara veya gebelik şüphesi olanlara uygulanmaz.
  • Adet kanamalarında ağrısı olan ve yoğun kanaması olan kadınlar için uygun değildir. Anormal uterin kanaması olan kadınlara, kadın üreme organları kanseri şüphesi olan kadınlara takılmamalıdır. .
  • Sık sık vajinal enfeksiyon yaşayan kadınlar için uygun değildir. Enfeksiyonun tüplere ve yumurtalıklara yayılmasına neden olabilmektedir.
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korumaz. Birden çok partnere sahip olan kadınlara takılması önerilmez.
  • Wilson sirozu varsa bakırlı RİA kullanılmaz.

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar:

  • Mutlaka bir sağlık merkezinde deneyimi olan sağlık görevlileri tarafından uygulanmalıdır. (doktor, sertifika almış ebe veya hemşire)..
  • RİA takıldıktan sonra ilk kontrol 1. Ayda, sonraki kontroller yılda bir yapılmalıdır.
  • RİA takılmasını takiben ilk ayda kasık ağrısı ve adet ortası lekelenme görülebilir. Adet kanaması miktarında artma ve süresinde 1-2 gün uzama görülebilir. Bunun üzerinde kanamalara neden oluyorsa, anemiye (kansızlığa) neden oluyorsa çıkarılması önerilir.

RİA Kullanırken Gebelik Oluşursa:

  • İstenmeyen bir gebelikse erken gebelik haftasında ise RİA çıkartılması ve kürtaj önerilir.
  • Eğer bebek isteniyorsa RİA ucu rahim ağzına yakın yerde ise ipinden veya RİA ucu yakalanarak çekilir ve hasta sık kontrole çağrılır. Bu hastalarda sonraki haftalarda düşük riski yüksektir (% 50).
  • RİA olan gebelik devam edenlerde ise fetal anomali gözlenmemiştir.
  • Gebelik oluşursa dış gebelik açısından dikkatli olmak gerekir. Ektopik ( dış ) gebelik meydana gelmişse RİA çekilmeli ve gebelik haftasına göre uygun müdahaleler yapılmalıdır..
ÖNEMLİ NOT: RİA takılıyken kasıklarda şiddetli ağrı, adet kanaması miktarında iki misli artma, düzensiz kanama, adette 10 günden fazla gecikme, anormal vajinal akıntı ( kokulu-renkli ) oluşursa ya da RİA‘nın düşmesinden ya da kaymasından şüpheleniyorsanız mutlaka doktorunuza başvurun...


EMZİRME DÖNEMİNDE KORUNMA YÖNTEMLERİ

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin

Doğumdan sonra hayatlarına giren bir bebek ile mutlu olan çiftler,  yeni bir gebelik oluşma korkusuyla korunmanın telaşına düşerler. Ancak bazen nasıl korunacaklarını bilemezler. Tabiki en ideali doğumdan sonra loğusalığın bittiği süreç olan 6 hafta sonra (kırkın dolması ile )  bir kadın doğum uzmanına muayene olarak korunma yöntemleri hakkında bilgi almak ve size en uygun korunma yöntemine birlikte karar vermektir. Çünkü her kadın için uygun olan korunma yöntemi değişebilir. Bir kadın için ideal olan korunma yöntemi başka bir kadın için zararlı olabilir. 

DÜZENLİ EMZİRME: Halk arasında yanlış bir inanış vardır; SÜT GEBELİKTEN KORUR. Her ne kadar günde 6-8 kezden fazla düzenli emzirme  sırasında salgılanan PROLAKTİN hormonu özellikle ilk 6 ayda yumurtlamayı baskılasa da, bazı kadınlarda yumurtlama daha erken başlayabilir. Emzirmeyen kadınlarda ise yumurtlama 3.haftadan itibaren başlayabilir. Yumurtalamanın ne zaman tekrar başlayacağını bilemediğimiz için DÜZENLİ EMZİRME bir korunma yöntemi olarak kullanılmamalıdır❗ .

DOĞUM KONTROL HAPLARI: Östrojen ve progesteron içeren kombine doğum kontrol haplarındaki östrojen nedeniyle sütün kalitesi ve miktarı etkilenmekte , ayrıca lohusalık döneminde kullanımında pıhtılaşmayı artırmaya neden olabilmektedir. Bu nedenle emzirme döneminde östrojen ve progesteron içeren doğum kontrol hapları ( kombine oral kontraseptifler ) tercih edilmezler. 

SADECE PROGESTERON İÇEREN DOĞUM KONTROL HAPLARI : Sadece progesteron içeren doğum kontrol hapları emzirme döneminde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Doğumdan sonra 6.haftadan itibaren başlanabilir. Kullanımında dikkat edilmesi gereken önemli nokta  her gün aynı saatlerde alınmasıdır. İçinde sadece progesteron içermesi nedeniyle düzenli kullanımda adet görülmeyebilmektedir. Uzun süreli kullanımda endometriumun incelmesine bağlı arada kırılma kanaması (lekelenme şeklinde ) kanamalar görülebilir.

DEPOPROVERA®️(3 aylık iğne): Sadece progesteron içermesi nedeniyle emzirme döneminde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Doğumdan sonra 6.haftada başlanmalıdır. Uygulama kolaylığı nedeniyle hastalar sıklıkla tercih etmektedir . 3 ayda bir düzenli yaptırılması gerekmektedir. Uzun süreli korunma sağlar. Hastalarda adetlerde azalma ya da adet  görmemeye neden olabilmektedir. ilaç uygulanmasının bırakılmasını takiben adetlerin geri dönmesi bazen 7-8 ayı bulabilmektedir. Yapıldığı ilk dozda ara kanamalara neden olabileceği unutulmamalıdır.

MİRENA®️(Hormonlu RİA): Rahim içerisine yerleştirilir, sadece progesteron içermesi nedeniyle emzirme döneminde kullanılabilecek bir yöntemdir. 5 yıl koruyuculuğu vardır. Doğumdan sonra 6.haftada uygulanmalıdır. Adet kanamalarında azalmaya veya adet görmemeye neden olabilmektedir.

NEXPLANON ( cilt altı implant çubuk ) : Sadece progesteron içermesi nedeniyle emzirme döneminde tercih edilebilecek korunma yöntemlerindendir. Kolun iç yüzüne yerleştirilen, hormon içeren plastik bir çubuktur. 3 yıl koruyuculuğu vardır. Kullanım süresince adetlerde azalmaya veya adet görememeye neden olabilmektedir. . BAKIRLI RİA: Rahim içerisine yerleştirilen bakır içeren RİA’lar, sıklıkla emzirme döneminde tercih edilen bir korunma yöntemidir. Doğumdan sonra 6.haftada uygulanması en doğru zamanlamadır. Sonrasında emzirme döneminde adet görülmezse, rahim ağzı kapanacağı için takılması daha zorlu olacaktır. Adet kanama miktarını ve süresini artırabilir, sık sık enfeksiyona neden olabilir.

GYNEFİX ( Boncuklu RİA): Yeni nesil bakırlı rahim içi araçtır. Cerrahi ipliğin üzerine sıralanmış 4 adet bakır tüplerden oluşur. Rahim duvarına sabitlenerek yerleştirildiği için kayma riski yoktur. Yüksek koruyuculuk oranına sahiptir ve yan etkisi diğer bakırlı spirallere oranla daha düşüktür. Doğumdan sonra 6. Haftadan itibaren yerleştirilebileceği gibi sezaryen sırasında da yerleştirilebilir. .

TÜPLERİN BAĞLANMASI: Çocuk sayısını tamamlamış ailelerde iyi bir seçenektir. Sezeryan ile doğum sırasında, normal doğum yapanlarda doğumun hemen sonrasında göbek deliğinden küçük bir kesi ile ya da 6.haftadan sonra laparoskopik yöntem ile yapılabilmektedir. Geri dönüşü zor bir yöntem olduğu için net karar vermek gerekir. . KONDOM ( Prezervatif ) Emzirme döneminde uygulanabilecek kullanımı ve ulaşımı en kolay yöntemdir. Aynı zamanda cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı da koruyuculuk sağlamaktadır. Kullanımı sırasında önemli olan; ilişkinin başından itibaren takılmasıdır. .

UNUTMAYIN ! .Her doğum kontrol yöntemi her kadın için uygun olmayabilir. Bu nedenle korunma yöntemininizi seçmeden önce bir Kadın-Doğum Uzmanına muayene olup size uygun yöntemi  birlikte karar vermek gerekir.  Bunun için en uygun dönem ise kırkınızın çıktığı doğumdan sonraki 6. haftadır.

© 2025 Op. Dr. Hacer SADIKOĞLU. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı.

CİSED Beşiktaş Şube Başkanı. Tüm Hakları Saklıdır.