• +90 542 400 97 00
  • Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
  • Pzt-Cuma 9:00-18:00
EMZİRME DÖNEMİNDE KORUNMA YÖNTEMLERİ

EMZİRME DÖNEMİNDE KORUNMA YÖNTEMLERİ

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

Doğumdan sonra hayatlarına giren bir bebek ile mutlu olan çiftler,  yeni bir gebelik oluşma korkusuyla korunmanın telaşına düşerler. Ancak bazen nasıl korunacaklarını bilemezler. Tabiki en ideali doğumdan sonra loğusalığın bittiği süreç olan 6 hafta sonra (kırkın dolması ile )  bir kadın doğum uzmanına muayene olarak korunma yöntemleri hakkında bilgi almak ve size en uygun korunma yöntemine birlikte karar vermektir. Çünkü her kadın için uygun olan korunma yöntemi değişebilir. Bir kadın için ideal olan korunma yöntemi başka bir kadın için zararlı olabilir. 

DÜZENLİ EMZİRME: Halk arasında yanlış bir inanış vardır; SÜT GEBELİKTEN KORUR. Her ne kadar günde 6-8 kezden fazla düzenli emzirme  sırasında salgılanan PROLAKTİN hormonu özellikle ilk 6 ayda yumurtlamayı baskılasa da, bazı kadınlarda yumurtlama daha erken başlayabilir. Emzirmeyen kadınlarda ise yumurtlama 3.haftadan itibaren başlayabilir. Yumurtalamanın ne zaman tekrar başlayacağını bilemediğimiz için DÜZENLİ EMZİRME bir korunma yöntemi olarak kullanılmamalıdır❗ .

DOĞUM KONTROL HAPLARI: Östrojen ve progesteron içeren kombine doğum kontrol haplarındaki östrojen nedeniyle sütün kalitesi ve miktarı etkilenmekte , ayrıca lohusalık döneminde kullanımında pıhtılaşmayı artırmaya neden olabilmektedir. Bu nedenle emzirme döneminde östrojen ve progesteron içeren doğum kontrol hapları ( kombine oral kontraseptifler ) tercih edilmezler. 

SADECE PROGESTERON İÇEREN DOĞUM KONTROL HAPLARI : Sadece progesteron içeren doğum kontrol hapları emzirme döneminde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Doğumdan sonra 6.haftadan itibaren başlanabilir. Kullanımında dikkat edilmesi gereken önemli nokta  her gün aynı saatlerde alınmasıdır. İçinde sadece progesteron içermesi nedeniyle düzenli kullanımda adet görülmeyebilmektedir. Uzun süreli kullanımda endometriumun incelmesine bağlı arada kırılma kanaması (lekelenme şeklinde ) kanamalar görülebilir.

DEPOPROVERA®️(3 aylık iğne): Sadece progesteron içermesi nedeniyle emzirme döneminde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Doğumdan sonra 6.haftada başlanmalıdır. Uygulama kolaylığı nedeniyle hastalar sıklıkla tercih etmektedir . 3 ayda bir düzenli yaptırılması gerekmektedir. Uzun süreli korunma sağlar. Hastalarda adetlerde azalma ya da adet  görmemeye neden olabilmektedir. ilaç uygulanmasının bırakılmasını takiben adetlerin geri dönmesi bazen 7-8 ayı bulabilmektedir. Yapıldığı ilk dozda ara kanamalara neden olabileceği unutulmamalıdır.

MİRENA®️(Hormonlu RİA): Rahim içerisine yerleştirilir, sadece progesteron içermesi nedeniyle emzirme döneminde kullanılabilecek bir yöntemdir. 5 yıl koruyuculuğu vardır. Doğumdan sonra 6.haftada uygulanmalıdır. Adet kanamalarında azalmaya veya adet görmemeye neden olabilmektedir.

NEXPLANON ( cilt altı implant çubuk ) : Sadece progesteron içermesi nedeniyle emzirme döneminde tercih edilebilecek korunma yöntemlerindendir. Kolun iç yüzüne yerleştirilen, hormon içeren plastik bir çubuktur. 3 yıl koruyuculuğu vardır. Kullanım süresince adetlerde azalmaya veya adet görememeye neden olabilmektedir. . BAKIRLI RİA: Rahim içerisine yerleştirilen bakır içeren RİA’lar, sıklıkla emzirme döneminde tercih edilen bir korunma yöntemidir. Doğumdan sonra 6.haftada uygulanması en doğru zamanlamadır. Sonrasında emzirme döneminde adet görülmezse, rahim ağzı kapanacağı için takılması daha zorlu olacaktır. Adet kanama miktarını ve süresini artırabilir, sık sık enfeksiyona neden olabilir.

GYNEFİX ( Boncuklu RİA): Yeni nesil bakırlı rahim içi araçtır. Cerrahi ipliğin üzerine sıralanmış 4 adet bakır tüplerden oluşur. Rahim duvarına sabitlenerek yerleştirildiği için kayma riski yoktur. Yüksek koruyuculuk oranına sahiptir ve yan etkisi diğer bakırlı spirallere oranla daha düşüktür. Doğumdan sonra 6. Haftadan itibaren yerleştirilebileceği gibi sezaryen sırasında da yerleştirilebilir. .

TÜPLERİN BAĞLANMASI: Çocuk sayısını tamamlamış ailelerde iyi bir seçenektir. Sezeryan ile doğum sırasında, normal doğum yapanlarda doğumun hemen sonrasında göbek deliğinden küçük bir kesi ile ya da 6.haftadan sonra laparoskopik yöntem ile yapılabilmektedir. Geri dönüşü zor bir yöntem olduğu için net karar vermek gerekir. . KONDOM ( Prezervatif ) Emzirme döneminde uygulanabilecek kullanımı ve ulaşımı en kolay yöntemdir. Aynı zamanda cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı da koruyuculuk sağlamaktadır. Kullanımı sırasında önemli olan; ilişkinin başından itibaren takılmasıdır. .

UNUTMAYIN ! .Her doğum kontrol yöntemi her kadın için uygun olmayabilir. Bu nedenle korunma yöntemininizi seçmeden önce bir Kadın-Doğum Uzmanına muayene olup size uygun yöntemi  birlikte karar vermek gerekir.  Bunun için en uygun dönem ise kırkınızın çıktığı doğumdan sonraki 6. haftadır.


1000 karakter kaldı..


© 2025 Op. Dr. Hacer SADIKOĞLU. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı.

CİSED Beşiktaş Şube Başkanı. Tüm Hakları Saklıdır.