Her kadın bir döngü halindedir. Adetten sonra yumurtalıkta oluşmaya başlayan yumurta, adetin ortası dönemde yaklaşık 2-3 cm boyutuna ulaşarak çatlar, yumurta atılır ve sonrasında kalan hücrelerden korpus luteum oluşur. Ve bu döngü her ay tekrarlar. Bu döngünün herhangi bir noktada sekteye uğramasıyla overlerde kistler gelişebilir.
Fonksiyonel over kistleri
En sık görülen yumurtalık kistleridir. Adet döngüsü sırasında çatlayarak atılan yumurtanın çatlayamaması sonucunda oluşan iyi huylu kistlerdir.Nadiren 5cm’den daha büyük boyutlara ulaşırlar.Genellikle 1-2 adet sonrasında kendiliğinden kaybolurlar.
Hemorajik kist
Diğer sık karşılan kistlerdendir. Genellikle yumurta çatlama sonrasında oluşan korpus luteumun içine kanamasıyla oluşur. Sıklıkla 3-4cm boyutundadırlar. Kendiliğinden birkaç adet sonra geçmektedirler.
Yumurtalık kistleri sıklıkla adet gören genç kadınlarda görülmektedir. (20-45 yaş) Bu dönemde görülen kistler çoğunlukla iyi huylu kistlerdir.
Ancak adeti başlamayan genç kızlarda ve menopoz sonrası görülen kistlerde kanser gelişimi yönünden dikkatli olmak gerekir.
Yumurtalık kistleri sıklıkla belirti vermezler. Muayene sırasında tesadüfen saptanırlar.
Bazı kadınlarda;
- -kasıklarda ağrı,
- -karında şişlik,kabızlık ve
- -adetlerde düzensizlik ile kendini gösterir.
Genellikle tedaviye ihtiyaç duymadan kendiliğinden geçerler. Kistin takibinde kist boyutunda büyüme varsa, kistin yapısında değişiklik varsa ya da kist 5 cm üzerinde sebat ediyorsa operasyon düşünülür.
Kistin yırtılması (kist rüptürü) ya da yumurtalığı kendi etrafında döndürmesi (torsiyon ) durumda acil operasyon gerekebilmektedir.
Kistlerin takiplerinde kullandığımız Ca-125 değeri tek başına kanser göstergesi olmamakla birlikte takip eden kontrollerde artması önemli bir bulgudur.
Report